петък, 25 ноември 2011 г.

До всички читатели и приятели. Мили мои, обичам ви!

За малко смятам да ви изоставя. Влизам в болница - диагнозата е онкологична, но лечима. Поне така казва статистиката! Какво и да чуете по този повод, не се притеснявайте. Аз вярвам в себе си и в докторите, които ще ме оперират! Стискайте палци - най-вече в понеделник! И ме чакайте - най-рано след двадесетина дни!

Това обръщение е в блога на писателката Даниела Великова. В понеделник тя претърпя тежка онкооперация в столична клиника. Дни преди това от болничната стая отговори на въпроси на "24 часа" как се чувства една жена, научила страшната диагноза:

"Аз съм зодия Лъв. В момента се чувствам като истинска лъвица - предизвикана и готова за борба!

Ако някой мисли, че жената, като види данните от биопсията, изпада в шок, прилошава й, реве и прочее, много греши. Само в редки случаи, най-вече в романи и филми. Нещата никога не стават от раз. Обикновено човек има достатъчно време да се осведоми за проблема, преди да излязат окончателните резултати. (Хистологичните изследвани са готови за около две седмици!) И докато чака лекарско становище, постепенно свиква с мисълта, че нещата са наполовина възможни, наполовина - не. Но шансовете са равни. Което е по-важно. Открива и много други като него, успели да наклонят вероятностите в своя полза.

Няма да се правяна юначка. Ще кажа честно - докато чаках резултатите от първата биопсия, се преструвах, че не чакам нищо. За късмет изследванията ми бяха изгубени. Приех го като знак отгоре, че ми няма нищо. Близо година, натоварена от битовизми, не се сещах да направя нови. А съществуваха малки признаци за предстоящо голямо, които ми даваха основание да посветя повече време на здравето си. Не искам да навлизам в медицински детайли, но навременната диагностика е изключително важна. На този етап се страхувах не че имам онкологичен проблем, а от това, че животът ми ще се промени драстично. Суета.

Преди месец нещата се изостриха, и аз си изчетох всичко по темата. Тогава и добих усещане, че няма време за отлагане. Направих нови изследвания. Вече сама получих епикризата. Съвсем делово договорих датата на операцията. Надежда ми дават специалистите и приятелите, които не ми позволяват даже и за миг да допусна, че болестта е по-опасна от мен. Най-важно за човек в подобно положение е да бъде добре информиран и да не остава сам.

Чувството да хумор е един от добрите поддръжници при трудности! И в кръга на шегата, ако е рекъл Господ, да има и още няколко проблема за решаване, нещата се улесняват. Не остава време да се осъзнае кой е по-важен.

Не съм сигурна, че куражът е нещо, което се натрупва с опит. Ние или се раждаме сърцати, или даже и не се сещаме какво е това издръжливост! Въпрос на характер е. Но винаги е по-лесно, ако човек е успявал да се справи с критични ситуации и друг път."

Коя е дамата, която така смело се изправя срещу сериозния здравословен проблем? Просто го прави с тази доза "безразсъдство", която й е позволила да напише едни от най-скандалните книги, сравнявани с романите на Христо Калчев и Георги Стоев.

"Не крия, че обикновено вестникарски заглавия ме насочват към теми за писане. Винаги съм благодарна на пресата, че захранва въображението ми със сюжети и герои! Последната книга, над която работя дори сега в болницата, се казва "Отвлечена с любов!". Една жена организира собственото си отвличане, за да се спаси от тираничния си съпруг", разказва Даниела. Под нейното перо са излезли книгите "Платеният секс - тайният свят на мъжете", "Гневът на лесбийките", "Невидими за закона", "Искам го мъртъв" с крайно пикантни сюжети. "Да си жена в свят, където мъже държат в ръце и управляват почти 100% от световните богатства и пари, е недоходоносно и непрестижно. Най-вече ако платеният секс ти е професия. Но в книгите си споделям впечатления, които са интересни като психология, а не като патология. Предпочитам да давам повод за размисъл, а не за скандали", твърди писателка, чието перо аутопсира подземния свят.

Великова по професия е инженер по технология на металите, но след демократичните промени става заварчик и шприцьор в частна фирма. "И как няма да стана. Инженерите вземат по 170 лева, а там заплатата - 500. Докато не се появи познат на семейството ми с измамливо предложение за двойно платена работа в кафене в Сърбия. Човекът обаче бил трафикант на бели робини. Само късметът и човещината на група сърби ме спаси от отвличане от албанската мафия. Реших да разкажа за перипетиите си в редакцията на местния вестник и да предпазя и други подмамени от обявата му за работа и така попаднах в журналистиката. После ме взеха на работа в съвсем нов вестник, нямали криминален репортер. Докато не дойде 19 май 1993 година. Бях първата журналистка, по която стреляха. Това е цената на славата", разказва тя перипетиите си.

За да спаси кожата си, бъдещата писателка си намира работа на "розов телефон". На точните лафове в занаята я обучава професионална проститутка. Но идва кризата, народът обеднява и следващата й работа е като масажистка. "След месец работа, главата ми замая един автокрадец в бизнеса с луксозни коли. Даде пари да открия самостоятелен масажен салон.

Изпълних се с надежда да развъртя собствен бизнес. След няколко месеца настъпи преразпределение на властта в масажния бизнес и новата силна мутра ме прибра при себе си като управител на салона му. Проститутките станаха задължителна част от масажите, които предлагахме. Не мога да кажа, че съм се притеснявала от работата си, но много се тормозех от това, че момичетата нямат никаква представа с какво са се захванали. От училището - хоп - в занаята. Не знаеха как да се облекат, нямаха хигиенни навици. За сексуалните им умения дори не исках да мисля. Реших да напиша книга, с която да ги просветя малко", разказва родната Ксавиера Холандер за първите си опити в писателското поприще. "Хората, които четат моите книги, вярват че колкото смело коментирам себе си, толкова и откровено пиша за нещата, които съм наблюдавала", убедена е Даниела.

МИЛА ВАЧЕВА, ЦАНКО ЦАНЕВ

Издател помага на писателката

"Да помогнем на Даниела" беше призивът, който постави на щанда си по време на Международния панаир на книгата издателство "Феникс дизайн" - фирмата, която издава романите на Даниела Великова. Цялата сума от продажбите на нейните книги е отделена да й се помогне в тежката битка с рака.

"Много колеги и читатели откликнаха и още първия ден събрахме 500 лева за операцията на Дани. Тя има много фенове, които следят нейните книги и веднаги купуват най-новите заглавия - заяви издателят Ивомир Димчев. - Но сумата не е достатъчна, за да се чувства спокойна и да посрещне последствията от операцията финансово осигурена."

Той призовава който има възможност също да помогне, за да може острото перо на Даниела да продължи да разкрива тайните на подземния свят.

БАНКА ДСК

IBAN BG15STSA93000005792369

BIC STSABGSF

Николай Руменов Димитров (това е сметката на сина на Даниела Великова)