понеделник, 28 февруари 2011 г.

Помощ - дупка на пътя!

Снощи с един приятел актьор пропаднахме в дупка от ремонт на пътя. На булувард „Цар Освободител”, малко след светофара до бензиностанцията на ОМВ. Че потрошихме картера, потрошихме го. Че скоростната кутия се изсипа на асфалта, изсипа се. Да не говорим за скъсани тампони и носачи, чак въздушните възглавници се активираха. За сведение ще добавя, че коланите може и да предпазват при удар напред, назад и встрани, ама като подскачаш нагоре, си удряш главата в тавана и колан не може да те спаси. Както и да е - дръпнахме малкото дяволче за опашката, ама сме живи и здрави. Решихме да се обадим в КАТ, защото застрахователите искат прокотол от произшествие, за да покрият разноските по ремонта. Полицаите дойдоха сравнително бързо - има-няма след половин час. В интерес на истината една полицейска кола премина покрай нас в първите десетина минути след обаждането. Продължи надолу към ВиК. И след 15 минути от същата посока дойде патрулка при нас. (Ако бях параноичка, щях да помисля, че полицаите просто са ни давали време сами да се откажем да ги чакаме.) Близо половин час, спокойно и без да бързат за никъде те ни убеждаваха да не правим протокол. Смятахме да съдим общината, а униформените твърдяха, че няма да стане, защото ние сами сме си били виновни: улицата била достатъчно осветена, за да видим дупката. А тя дупката точно на едно баирче, като се идва отдолу, иди та я виж, при това на фарове и при мокър асфалт. Културно служителите на реда ни говориха за това, че като се намали навреме скоростта и се премине бавно през дупката, всичко е ОК. Че с каква скорост се движи кола, току-що тръгнала от светофар на кръстовище, бе, момчета? Сигурна съм, че ако карам аз, няма да успея даже да превключа на втора скорост. После обсъждаме, дали е пил шофьорът. Става ясно, че идваме от снимки и има куп свидетели, че цял ден сме работили трезво. Идва ред на тежката артилерия - разяснява ни се, че актът, който задължително ще бъде направен на шофьора за движение с несъобразена скорост, ще е около 300 лева, колкото евентуално ще се получи и от делото с общината. Да не говорим и за отнемането на точки. Казаха се много неща, ама никой и дума не отвори за това, въобще дали дупката трябва да я има там.

Мислихме, премислихме и ни убедиха да не правим протокол. Ей, докъде сме стигнали - полицаи да ни убеждават да прикриваме ПТП. Патрулката си тръгна и само след минута пристигна багер на ИНЖСТРОЙ. Това в 21 часа вечерта. Нали уж дупката на никого не пречеше? Цитирам точно полицая, който коментираше преминаващите автомобили, докато "преценявахме” да има или да няма прокотол: Я вижте другите коли как намалят пред дупката и как плавно преминават. Значи може да се преминава. Важно е как.”.

Важно е човек да си търси правата и да се спазват законите!

И в този ред на мисли - пак без да съм параноичка - кой повика багера? Ако са полицаите - те за общината ли работят или са служители на държавата, на която ние плащаме данъци?

Няма коментари: