петък, 27 май 2011 г.

Записах се на стаж в един сайт за обучение на млади журналисти.

Не, че съм млада, но не ми е излишно обучение никога!

Приемам коментари за писането ми!

„Кембридж” е най-добрият университет във Великобритания


Университетът в Кембридж отне титлата на конкурента си в Оксфорд като най-доброто висше заведение във Великобритания. Във вторник вестник „Гардиън” публикува своята класация за 2012 г. на най-добрите университети в кралството, в която „Кембридж” слага край на продължилото шест години господство на „Оксфорд”.
Снимка: интернет

Говорител на „Кеймбридж” каза: „Нашият университет е горд от световната класа на образованието, което предлагаме. Нашите студенти се възползват от интензивно обучение, подкрепено от най- доброто академично оборудване и имат отлични перспективи за професионално развитие. Приемаме най-умните и най-добрите студенти, независимо от финансовите им възможносит. Ние предоставяме широка и гъвкава схема за стипендия и инвестиране и ще продължим да гарантираме това. Всеки студент, който има възможност да следва, трябва да включва „Кеймбридж” в първите пет възможности, които му се прилагат за обучение по света.”

В класацията на „Гардиън” участват общо 120 институции. Те са подредени според няколко критерия: какви са разходите им за всеки студент (средно малко над 3400 лири), какво е съотношението между персонал и обучавани, какви са перспективите пред завършилите да си намерят работа, какво е съотношението между персонал и обучавани, каква степен се изисква от дипломиралите се, сравнение между академичните постижения на първокурсниците и крайните им резултати при завършването, доколко завършващите студенти са удовлетворени от тяхното обучение. Обработката на резултатите е извършена от независимата консултантска фирма Intelligent Metrix.

Списък на класацията на първите 30 световни университета

1Университета в Кеймбридж11Университета в Бристол21Университета в Глазгоу
2Университета в Оксфорд12Университета в Йорк22Университета в Бирмингам
3Imperial College Лондон13Университета на Единбург23Университета в Лестър
4Лондонското училище по икономика14Университета в Саутхемптън24Университета в Нюкасъл
5Дърам университет15Университета в Ексетър25Aston University
6Университета в Сейнт Андрюс16King’s College London26Университета в Шефилд
7Университетския колеж в Лондон17Университета в Нотингам27Университета в Източна Англия
8Университета на Уоруик18Е на същото28Университета в Съри
9Университета в Ланкастър= 19Loughborough University29Университета в Манчестър
10Университета в Бат= 19Университета в Съсекс30Университета в Ливърпул

„Кеймбридж” е изпреварил Оксфорд по философия, право, политика, теология, математика, класика, антропология и модерни езици. „Оксфорд” обаче запазва лидерството си в икономическите науки и е на първо място в обучението по психология, химия, изкуства и дизайн. „Loughborough” е най-добър за спортни науки, а „King’s College” в Лондон е на първо място за стоматология. Университетският колеж в Лондон оглави таблицата по английски език, докато „Троица Лаван консерватория” е ненадминат за драма и танц. „Нортъмбри” е отчетен в таблицата за съвременни езици, като преминал от 48-мо през миналата година на трети за тази година.

„Гардиън” отбелязва, че докато „старите” университети доминират в челните места на класацията, „по-новите” вузове подобряват позициите си спрямо миналата година. Уинчестър е скочил от 96-то място в 69-тата.

Британските университети са представени най-силно в списъка, с лондонския Юнивърсити колидж, Оксфорд и Imperial, всички включени в топ 10, а King’s College в Лондон и Единбург са в топ 25.

Американските институти също доминират в списъка, обаче след 31 от първите 100 места в ранглистата на университетската общност. Списъкът също съдържа 15 азиатски университети, водени от университета в Хонг Конг.

Като цяло авторите на проучването отбелязват, че колкото повече харчи един университет на студент, толкова по-високо е той в класацията и студентите му са по-доволни, макар да предупреждават, че някои курсове (например, инженерните) не изискват големи средства и затова в списъка има значителни разлики. Годишният разход за един студент през 2009-2010 г. е бил 3428 лири спрямо 3495 лири предишната година. С 11 232 лири „Оксфорд” изпъква далеч пред всички останали, като в „Кембридж”, например, сумата е по-малка – 8612 лири. St Mary’s University College в западен Лондон и Лийдс Тринити колеж от всички институти са с най-ниски разходи за обучение на един студент.

Анализът на „Гардиън” показва, че повечето университети във Великобритания – както от челото, така и от дъното на класацията, се готвят да поискат от новата учебна година максималната разрешена от правителството такса за обучение – от 9000 лири на година. Правителствената Служба за равен достъп преглежда исканията на всички университети и през юли ще обяви какво е одобрила.

Междувременно, правителството намали и броя на местата в курсовете за обучение в университетите. „Кеймбридж”, който е на първо място по отношение обучение на специалисти в образованието, ще има 49 по-малко места за курса си за учители през септември тази година или с 11% намаление. Като цяло почти 4000 по-малко места ще има в програмите за обучение на учители. Говорител от Министерството на образованието каза, че броят на учениците в средните училища рязко е спаднал и по този начин необходимостта от нови учители е намаляла.

Британската академична общност постави под съмнение и колко време системата на висшето образование в страната може да поддържа своята световна класа и първа позиция в световното пространство като се има предвид недостига на инвестиции в нея.

Доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че Великобритания изостава от конкурентите си по отношение на инвестициите във висшето образование. Секторът е изправен пред съкращения на повече от 1 млрд. Лири до края на 2013 година. Делът на разходите в британската общност на висшето образование е 0,7%, което е под средното за ОИСР. Великобритания изостава от САЩ, Канада, Швеция, Германия, Полша и Словения. Андреас Шлайхер, ръководител на ОИСР, каза: „Финландия, Канада и Япония са сега големите играчи в областта на висшето образование. В продължение на много години Великобритания бе на преден план. Но сега се вижда, че й липсва конкурентно предимство.”

Няма коментари: