неделя, 27 декември 2009 г.

Приказка за огледалото и кралицата

- Кой е най-красив на земята? - Кралицата обича да се гевези и застава пред огледалото веднага след като се събуди: неизмита и несресана.
- К,во?... Вече... Един момент! - Сънено, огледалото не разбира питането и включва прогноза за времето.
- Ще те натроша на дребни парченца! - С нежна усмивка обещава Кралицата.
- Няма нужда! - В огледалото бързо се отразява прекрасна фигура с висока, пищна гръд, тънка талия и плосък, стегнат корем.
- Така е по-добре! - Кралицата удовлетворена се върти и мята гръд на всички посоки. Остава доволна. - Сега увеличи лицето.
- Лице? Лице... Един момент. - Внимателно, за да не наруши пропорциите и не изкриви изображението, огледалото измъква от себе си прекрасно лице.
- Това какво е?
- Кое какво е? Какво не е наред? - Трепери огледалото обречено, разбирайки, че утрото няма да е спокойно и трескаво проверява настройките си.„Всичко е както трябва, всичко е вярно. Рейтингъг на най-сексуалните жени в света принадлежи за тяло на Памела Андерсън, а за най-красиво лице на Анджелина Джоли. Всичко е по инструкция.”
- Ето! - Кралицата завира пръст н огледалото - Какво е това? Бръчка ли е?!
- Не може да бъде. Един момент! - „Ох, може, може, нали не е момиченце, я. Така. С кого да я заменя... Инструкцията изисква да се придържам към вече съществуващи рейтинги. Може би заради сигурността, но с Кралицата нито един рейтинг не може да спори. Ясно е,че звезди няма да избирам - те вече не са много млади. Тогава откъде да търся победителки?”.
- И какво - това аз ли съм! Смяташ, че очите ми са като цепки?
- Не! Не! - Картинките отново се сменят една след друга (Кой е очаквал, че мис Вселена 2007 е японка?!) и се спират на една лолитка, с надежда, че поне тя ще е на по-малко от 14...
- Е, това вече е друга работа! - Кралицата кима с глава замислено. - Малко съм кльощава. Днес може да си позволя парче шоколадова торта. Трябва да се погевезя.
- Ти, царице, си най-красива на ... - пропява огледалото класическата формула с надежда, че това ще финал за днес.
- Чакай. Покажи ми и гърба.
„Гръб... - трескаво мисли огледалото. - С гърба винаги стават проблеми, защото веднага след него ще поиска да види и това, което е по-надолу, а там обикновено се открива целулит.”
Кралицата в този момент се готви плавно да премине към повишаване на глас, а от ултразвук както се знае всяко стъкло се троши. Даже огледалата, даже вълшебните. Разбира се, тя после всичко ще залепи, няма къде да ходи. Но все пак е неприятно.
- Чакам!
- Да, момент! - „Балерини и спортиски, - мисли огледалото - ето кой няма проблеми с гръб и с краката им всичко трябва да е наред!”. - Готово! Ти си най-красива на земята!
Мълчанието му се струва по-страшно от ултразвука.
„Какво пак не е наред? Нали всички танцьорки и атлетки са наточени, която и да вземеш! О, стъклени богове! Само не това!”. Предателски трепнал, корсурът е попаднал не в краката на Маша Илиева, а в краката на чернокожата лекоатлетка Кастер Семеня.
- Това е загар... Трябва по-малко да стоите на слънце, то уврежда силно кожата.
Кралицата тръгва към банята и тръшва зад себе си вратата.
Огледалото въздъхва и превключва на планински пейзаж. Докато върху чистото стъкло се отразяват слънчеви зайчета, то се разделя на три екрана и си пуска само за себе си филм за дракони-човекоядци, кеч за жени и рокконцерт.
- Може и с такива тихи, невинни удоволствия да започваме деня си. - Мърмори само на себе си, докато настройва яркост и цветен баланс. Накрая удовлетворено замира. - Защо още от сутринта да ни плашат с красота?

Няма коментари: