четвъртък, 11 юни 2009 г.

Основни правила и практични съвети за котки


1. Грижете се нито една врата в къщата, където живеете, да не остава затворена. За да отворите това съоръжение, застанете на задни лапи и натискайте с предните. След това не е задължително то да се ползва. Но ако сте успели да отворите външна врата, застанете така, че едната половина на тялото да остане отвън, а другата вътре в къщата и си мислете за нещо отвлечено. Особено е важно това да се прави зимно време или когато вали дъжд, и даже, когато е сезонът на комарите. Въртящи врати избягвайте винаги.
2. Ако ви се гади, веднага се качвайте на фотьойл. Ако не успеете да стигнете до такъв, намерете персийския килим в къщата. Ако няма персийски килим и мокет върши работа. Когато повръщате, се уверете, че сте оставили следа с дължина минимум на стъпка от бос човешки крак.
3. Винаги съпровождайте гостите в тоалетната. Не е задължително да правите нещо там, просто седете и гледайте.
4. Ако един от вашите хора е зает с нещо, а друг е свободен, оставайте при заетия. Това се нарича „да помагам” или „преча”. По-долу са приведени правила, с които вашата намеса ще е най-ефективна:
- Като наблюдавате приготвяне на храна, заставайте до лявото стъпало на готвещия. В това положение вие сте невидими и има голяма вероятност да бъдете настъпани, а след това да ви вдигнат, утешат и нахранят допълнително;
- Когато човек чете книга, се настанете удобно под брадичката му между очите и текста, разбира се, ако не сте успели да легнете напреко на самата книга;
- В случаите на бродиране и плетене, настанявайте се изцяло върху работата или поне върху най-важната й част. От време на време (колкото е възможно по-често) докосвайте куки, кълбета, конци и прочие инструменти. Работещият може да се опитва да отвлича вниманието ви, но вие бъдете концентрирани. Помнете - ваша задача е да пречите на работата. Пък каквото и да казват хората, от бродерия и плетка става чудесен хамак;
- Не забравяйте да възпрепятствате хората, когато се занимават с изчисляване на данъци, текущи сметки (веднъж месечно), коледни картички (веднъж годишно) и други подобни хартиени работи. Преди всичко седнете върху хартията, с която работят. Ако ви прогонят, тъжно гледайте из-под масата. Когато процесът протича както трябва, овъргаляйте се върху хартиите и ги разпръснете във възможно максимално най-голям радиус. След като ви изгонят вторично, събаряйте от масата едно по едно - химикали, моливи, гумички и прочие;
- Когато човек държи пред очите си вестник, винаги скачайте от обратната страна. Хората обичат скокове!
5. Колкото е възможно по-често профучавайте пред краката на хората на максимално близко разстояние, особено на стълбища, в тъмнина, когато са заети ръцете им и най-вече когато стават сутрин рано. Това развива у тях кординация на движенията.
6. Нощем винаги спете върху човека по такъв начин, че той да не може да помръдне даже.
7. Игрите са най-важната част от живота ви. Затова се наспивайте през деня както трябва, за да сте във форма за нощни игри. Играйте, но никога не забравяйте да поддържате чисто своето достойнство. Ако по време на игра се е случило някакво досадно недоразумение - като падане от дивана, веднага измийте тази част от своето тяло. По-долу са описани няколко любими котешки игри:
- Да хванем мишката. Хората се опитват да ни убедят, че мърдащите неща под одеалото са техните ръце и крака. Но вие не вярвайте. В действителност под одеалото лежат креватни мишки. Носят се слухове, че това са най-вкусните мишки на света, макар, че още нито една котка не е успяла да хване такава мишка. Говори се още, че само най-свирепа атака може да ги зашемети за момент, достатъчен вие да се шмугнете под одеалото и да ги откриете. Пробвайте - може да се окажете първата котка, хванала креватна мишка.
- Да защитим хълма. За тази игра е нужна една котка най-малко, а колкото повече, толкова по-весело. Спящият човек (може и група хора) е хълмът, който трябва да изкачите. Той се обгражда във вид на защита от други котки. Този, който успее да се задържи върху човека, е победител в рунда. Всъщност самата игра позволява да се разработват различни тактически способи, само не бива да се забравя, че топографията на военните действия е нестабилна.
Внимание: прекаленото увличане по играта, може да доведе до изгонване от леглото и въобще от спалнята. Затова още докато се размърда човекът в леглото - веднага започвайте да мъркате и се притискайте към него. Това ще ви даде малко време, докато той отново да заспи.
- Всеки малък предмет е потенциална играчка. Щом си го вземете, бягайте веднага с него под леглото. Ако човекът успее да ви го отнеме, заемете дълбоко наскърбен вид. Задължително проследете къде ще го прибере, за да имате после възможност да си го върнете. Два надеждни източника на играчки са рафтчета и кошчето за боклук. Като има няколко разновидности котешки играчки:
--блестящи предмети: ключове, брошки и пръстени. Тези неща трябва да се крият много добре, за да не могат други котки или хора да си игрят с тях. Те са идеални играчки за хокей на паркет или балатум.
-- висящи и мотаещи се дреболии: кабели, въженца, златни синджирчета също са отлични играчки. Хората обожават да ги клатят в очакване ние да ги ловим. Когато висулката са намира под вестник или килим, тя вълшебно се превръща в вестникарска или килимена мишка, която трябва да се хване на всяка цена. Но бъде внимателни: хората са коварни и може да се опитат да ви заставят да загубите своето достойнство.
--в картонени кутии обитават картонени мишки. Те са малки и се маскират с цвета на кашона, затова е трудно се виждат. Но вие може да ги откривате по шумолящите звуци, които създават, докато се штурат из него. Трябва да направите всичко възможно, дори да разкъсате кашона на малки парченца, ако е нужно, за да хванете тези мишки. Прекрасна игра с внезапна атака може да се получи, ако вътре има друга котка, ловуваща картонена мишка. Такава ситуация обикновено завършва с игра на гоненица.
8. За да спи, играе и пречи да се работи, котката трябва да се храни. Самият процес на приемане на храна е само половината от удоволствието. Другата половина се заключава в това да се открие храната. При котките има два начина за получаване на храна. Първо - нужно е да убедите човека, че вие умирате и спешно, веднага е наложително да ядете. Ето няколко методи за набавяне на хляб насъщен: те включват в себе си (без да се ограничаваме само в това) скачане върху колене на човек с силно мъркане, настаняване на прага между кухнята и столовата, настоятелен, втренчен поглед, търкане в краката на човек, когато той седи и се храни, съпроводено с жално мяукане.
Второ - за котешкото достойнство е унизително директно да моли за храна, както правят някои по-нисши форми на живот като кучетата. Има редица методи, позволяващи да бъдете уверени, че човекът няма да забрави за вашето съществуване:
- когато хората се хранят, следете за това крайчето на опашката ви задължително да влиза в чинията от време на време, най-вече когато хранещият се не гледа, после бавно я облизвайте;
- никога не яжте от своя купичка, ако може да отмъкнете нещо от масата;
- никога не пийте от своя купичка, ако чашата на човека е достатъчно пълна, за да е удобно да пиете от нея;
- ако сте хванали нещо неизвестно, бъдете вежливи и първо се запознайте. Проявете настойчивост - вашата храна обикновено не е толкова възпитана и ще се старае да избяга (отлети, отпълзи, отплува);
- остатъците от масата са деликатеси, с които хората се разделят с голяма неохота.
9. Както е казано по-горе, за да има сили за игра, котката е длъжна да се наспи добре. По принцип не е сложно да се намери място, където уютно да се свиете на кълбо. Подходяща е всяка повърхност, върху която човек обича да сяда, особено ако отлично контрастира с цвета на вашата козина. Добре е това място да е в близост до слънце, радиатор или печка. Безусловно хубави места има и извън къщата, но те притежават няколко недостатъка, а именно: качеството им зависи от сезона и климатичните условия (настоящи и минали). Като добър компромис се приема отворен прозорец и тераса.
10. За точене на нокти съветваме котките да употребяват всички места, които могат да им предоставят хората. Последните имат навик да защитават това, което смятат за своя собственост и ще бъдат винаги недоволни, ако ви открият да мотаете нокти около „собствеността”. Но няма да помогне, и ако като истински страхливец го правите, когато тях ги няма, понеже те и без това са доста наблюдателни. Ако сте улична котка, за целта може да ползвате и дървета. Но и на двата вида котки не се препоръчва да чешат нокти върху човек.
11. Главно предназначение на хората е храна, игра и общуване с тях, а също така и почистване на тоалетната. Като е много важно да поддържате своето достойнство пред очите им, за да не забравят кой командва вкъщи. Хората трябва да знаят и основните правила, написани тук. Те могат да бъдат обучени, ако се започне още от самото начало и се прояви насточивост.

2 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря за интересната информация

Анонимен каза...

Благодаря за интересната информация